Gedachte erachter

Hoe het is
Wij vinden het belangrijk dan alle kinderen zich bij ons thuis voelen. Onze pedagogische visie is gericht op de ontmoeting met de natuur, samenwerken met andere kinderen en het ontdekken van je eigen mogelijkheden en interesses. Kinderen kunnen kiezen of ze meedoen met onze activiteiten, zelf spelen of gewoon lekker in de hangmat liggen. We klussen samen, zorgen voor dieren en leren over de natuur. Als we bijv. een hek willen maken, zal onze pedagogisch medewerker eerder vragen: ‘hoe bouw je een hek?’, dan meteen uit te leggen hoe wij dat zouden doen.

Wat we doen
Activiteiten kunnen door de leiding aangedragen worden, maar zeker ook door de kinderen. Natuurlijke materialen om te bouwen en vorm te geven zijn overal om ons heen; dat activeert, prikkelt de zintuigen en het oplossingsgericht denken. Ook het leren omgaan met anderen wordt in spel en activiteiten ontwikkeld. De achterliggende gedachte is dat we streven naar een zo breed mogelijke ontwikkeling van menselijke vermogens. Dan gaat het zeker niet alleen om het verwerven van kennis, maar vooral ook om ontwikkeling van gevoel voor het sociale en het kunstzinnige en om het oefenen van ambachtelijke en technische vaardigheden.

Wat er goed aan is
Meestal komen Berezoon-kinderen opvallend vrolijk en opgewekt thuis. Het is goed voor kinderen om veel buiten te spelen; dat heeft onderzoek ruimschoots aangetoond. Onderzoek toont ook aan dat kinderen die veel in de natuur spelen, als volwassene meer kans hebben om goed in hun vel te zitten.

Materialen uit de natuur
De kinderen spelen met duurzame, natuurlijke en daarom vaak vrij beschikbare materialen. Alles wat de natuur biedt kan worden gebruikt tijdens het spel. Hierbij staat respect voor de natuur voorop. Als het geen educatieve waarde heeft, worden geen takken van bomen getrokken of bloemen geplukt.

Veiligheid en verantwoordelijheid
Spelen in de natuur betekent speciale aandacht voor veiligheid. Voor alle kinderen van onze BSO wordt het vanzelfsprekend hier zelf verantwoordelijkheid in te dragen; ze kennen (en begrijpen) onze regels en helpen elkaar om zich daaraan te houden. Onze medewerkers zijn extra getraind en we werken om deze reden ook met kleinere groepen dan gebruikelijk, namelijk per 8 kinderen 1 medewerker. Als je meer wilt weten over onze manier van werken, neem gerust contact met ons op!

Verantwoorde voeding
Berezoon maakt vanzelfsprekend ‘groene’ keuzes. Zo krijgen de kinderen bij ons biologische voeding.

Berezoon op het witte doek
In de winter van 2021 maakte het Milieu Café een filmpje over Berezoon, in een cadeautje van een sneeuwbos! 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Bos-BSO Berezoon
Na school de natuur in!