Wat je moet weten

Altijd buiten?

Een Scandinavisch spreekwoord luidt:‘Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel’.

Papa's en mama's: een goede voorbereiding bepaalt of het leuk wordt in het bos! Je kind inschrijven bij Berezoon betekent waarschijnlijk ook extra buitenkleding kopen. Warme, waterafstotende schoenen en een waterdichte broek zijn heel belangrijk, niet alleen bij regen maar ook om bijv. op een natte boomstronk te kunnen zitten zonder dat je het koud krijgt.

We gaan altijd naar buiten, maar... niet altijd de hele middag. Met heel slecht weer smokkelen we, hoor! We hebben perfecte schuilplekjes en binnenruimtes, zoals een voormalig recreatiehuisje en een yurt met heerlijk snorrende kacheltjes, en in Oisterwijk de Rode Lelie en het gebouw van de Nieuwe Linde. En een paar keer per jaar gaan we gewoon lekker naar het zwembad, de schaatsbaan of een museum.

Is het gevaarlijk?

Het is geweldig om met kinderen op avontuur te gaan en gave dingen te doen. Soms helpen we een imker met het zorgen voor de bijen, bouwen we een boomhut, varen op een zelfgemaakt vlot een meertje op, maken we een goed kampvuur voor de brandnetelsoep.

We gaan risico's niet uit de weg, maar maken er situaties van waarin je leert voor jezelf en elkaar te zorgen. Groeien gaat alleen met vallen en opstaan; je kind komt dus niet altijd zonder kleerscheuren, schram, bult of bijensteek thuis. Zorgvuldig omgaan met natuurspecifieke risico’s (ook met kleine) is voor ons uiteraard heel belangrijk. Samen met alle Berezoon-begeleiders vanaf 2016 en de GGD-inspectie hebben we een Beleid Veiligheid en Gezondheid opgesteld waarmee we de veiligheid bij Berezoon zoveel mogelijk waarborgen. Meer informatie hierover geven we graag, dus laat je horen als je hierover iets wilt vragen.